Ressenya de ‘Behind the binoculars’, per Adrian Pitches

[Traducció de Daniel González-Martín de la ressenya d’Adrian Pitches apareguda el 18 de setembre de 2015 a la publicació British Birds <https://britishbirds.co.uk/article/behind-the-binoculars/>]

‘Rere dels binocles’ és una versió impresa de Discos de l’Illa Deserta amb una categoria molt específica de nàufrag. Subtitulat ‘Entrevistes amb aclamats ornitòlegs’, aquest llibre és just això: una sèrie de preguntes i respostes amb un passar llista familiar d’incondicionals dels Birding Festivals, més uns quants individus probablement no habituals d’aquests paratges.

Els 20 entrevistats són des de celebrats observadors fins a eminents ornitòlegs. Hi ha científics (Ian Newton, Stephanie Tyler, Debbie Dolor), gestors (Mike Clarke, Andy Clements), escriptors (Mark Cocker, Stephen Molsa), llisters (Steve Gantlett, Lee Evans), un fotògraf (Rebecca Nason), un artista (Robert Gillmor) i per últim, el gran Phil Hollom. Els coautors també s’entrevisten mútuament!

Les entrevistes van sobre la introducció en el tema dels ocells i la observació dels subjectes (normalment de molt joves), les seves primeres guies i binocles, la seva carrera, els seus interessos concrets, la seva música preferida, pel·lícules i llibres. I, sí, només  està permès un llibre en aquesta teòrica illa deserta.

El primer entrevistat és Chris Packham, i, efectivament revisitem els seus discos de l’Illa Deserta amb la història d’un Chris adolescent i el xoriguer comú Falco tinnunculus que (il·legalment) va agafar d’un niu, i que esdevingué el seu company inseparable. La història següent dels seus estudis universitaris, la seva feina de càmera i com esdevingué un dels presentadors de vida salvatge favorits de la nació dóna una lectura molt interessant.

Stephanie Tyler en un principi va investigar el comportament social de ponis de New Forest abans de començar els seus estudis a llarg termini amb merles d’aigua Cinclus cinclus. Dóna una justificació natural del segrest de la seva família a Etiòpia el 1976 i als vuit mesos següents com a hostatges. (Quan van ser alliberats, el seu marit va vendre els drets en exclusiva de la seva història al Daily Mail, que els va donar els diners per comprar la seva caseta a Gal·les).

La recerca rigorosa de Ian Newton ha fet d’aquest un dels científics més respectats, amb un coneixement inigualable sobre els pinsans i l’esparver vulgar Accipiter nisus. La seva anàlisi informada del conflicte entre la caça de galls fers i l’arpella pàl·lida Circus cyaneus és impassible i depriment. No és només la evident persecució il·legal dels ocells reproductors en els erms, si no també la sistemàtica persecució d’ocells als seus llocs d’hivernada.

Robert Gillmor és encisadorament modest. Els seus atrevits gravats han estat un rerefons omnipresent a l’ornitologia britànica durant gairebé 60 anys a camises de llibre, segells, calendaris i cartells de festivals. (Un característic i cridaner estudi de Remena-rocs Arenaria interpres adorna la coberta d’aquest llibre.) El nostre principal artista d’ocells i fundador de la Societat d’Artistes de Flora i fauna el 1960, conclou: ‘he estat extremadament afortunat. He conegut moltes persones meravelloses i estat a alguns llocs meravellosos. I no estic segur què més podria haver-hi fet!’

Per moltes de les persones dins d’aquestes pàgines, els ocells són de fet ‘l’única cosa que podrien haver fet’. Hi ha un fil comú d’entusiasme juvenil per la flora i la fauna que és nodrit per un mestre inspirador o d’un grup d’ocells atractiu– i acomiadat per l’exposició primerenca al llibre de l’Observador d’Ocells i/o El Lector d’AA *Digest Llibre d’Ocells britànics.

Tots els col·laboradors apareixen en la secció fotogràfica a les pàgines centrals del llibre, sovint amb una versió juvenil al costat del seu jo més vell. Hi ha una gran imatge en blanc i negre de Ian Wallace que allibera un Petrell cuaforcat Oceanodroma leucorhoa a Saint Kilda el 1956, un jovenet malhumorat Chris Packham el 1980 i el molt nostre Roger Riddington a les Shetland el 1992.

Hi ha moltes històries fascinants en aquesta col·lecció de biografies d’ornitòlegs, alguns dels quals han passat al folklore ornitològic. Però el llibre podria haver estat més ben va editar. Algunes de les entrades semblen haver estat transcrites textualment i llegides com un estès currículum. Això ha permès l’error ocasional que entra de puntes. Per exemple, el desig de Lee Evans de veure les dotze espècies de grues hivernants al Japó (pàg. 36) quan el màxim que un podria esperar veure són sis.

Els autors especulen sobre com de bo és el suport per els joves ornitòlegs avui dia. I vivim en una edat d’extrema protecció infantil on els nens són descoratjats d’aventurar-se a la natura no acompanyats– i on els adults han de ser investigats a fons abans de poder proporcionar la companyia que a tants ornitòlegs d’avui va beneficiar en la seva joventut. Tanmateix, en un món connectat on els mitjans de comunicació socials informen molt de les vides dels joves hi ha ara noves oportunitats per a als joves ornitòlegs de desenvolupar les seves habilitats i entusiasme. Estaria bé veure aquesta nova generació de d’ornitòlegs representada en una versió actualitzada d’aquest llibre en un temps de 20 anys.

Adrian Pitches

Behind-the-Bonoculars-196x300

Behind the binoculars: interviews with acclaimed birdwatchers, per Mark Avery i Keith Betton. Pelagic Publishing, 2015; hbk, 252 pp; 18 pàg de fotografies en blanc i negre color i negre. ISBN 978-1-78427-050-6, 23€.

 

Advertisements

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google+ photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google+. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

w

Conectando a %s